El Secreto De La Buena Digestión: Aprender A Entender Tu Cuerpo — Ángela Quintas / The Secret Of Good Digestion: Learn To Understand Your Body by Ángela Quintas (spanish book edition)

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Cierta frustración con la adquisición de este libro que a pesar de publicitar en entrevistas que el tema principal son «las heces» , en realidad le dedica un solo capítulo. Aun así lo recomiendo a todos los que quieran cuidarse y mejorar su alimentación.

La dentición juega un papel fundamental en la digestión de los alimentos: su labor es desgarrarlos, aplastarlos y triturarlos para que puedan ser tragados. Pero no en todos los momentos de nuestra vida contamos con una dentadura completa, y eso puede ocasionarnos problemas digestivos.
Existen dos etapas en las que la dentición está incompleta: la infancia y, en un gran número de casos, la vejez. La fuerza masticadora del ser humano alcanza su punto más alto cuando la dentadura deja de ser mixta y desaparecen todos los dientes de leche, y se mantiene así hasta que comienza a disminuir, a partir de los 40. Las personas mayores con falta de piezas dentales tienen problemas para masticar los alimentos y eso impide que puedan absorber algunos nutrientes.
En 1815, tras la batalla de Waterloo, los fabricantes de prótesis dentales se frotaron las manos encantados: tenían a su disposición los dientes de muchos jóvenes soldados fallecidos para satisfacer la demanda que existía en ese momento. Estos dientes se empezaron a encastrar no ya en tosca madera, sino en marfil proveniente de colmillos de morsas o de elefantes.

LAS PRINCIPALES FUNCIONES DE LA LENGUA SON:
– Detectar el sabor de los alimentos.
– Mover la comida dentro de la boca formando el bolo alimenticio que, impregnado por la saliva, se dirige hacia la laringe para que comience la deglución.
– Crear sonidos para dar lugar al habla. Dependiendo de la posición que ocupe dentro de la cavidad bucal, producirá distintos sonidos ayudada por las cuerdas vocales.

UMAMI: EL QUINTO SABOR
En japonés, umami significa «sabroso»: proviene de una combinación de los términos umai, «delicioso», y mi, «sabor».
En 1908, el científico japonés Kikunae Ikeda descubrió que el glutamato monosódico (E621) era el responsable de la palatabilidad del alga kombu. Observó que el caldo dashi (que contiene esta alga y copos de bonito secos) tenía un sabor diferente a los hasta entonces conocidos, y lo llamó «umami».
Un discípulo suyo, Shintaro Komada, descubrió en 1913 que los copos de bonito seco del caldo dashi contenían otra sustancia que proporcionaba el sabor umami además del glutamato: el ácido inosínico (E630), muy utilizado en la industria alimentaria desde los años 60 como potenciador del sabor.
Pero el sabor umami no solo aparece cuando añadimos E621 y E630 a nuestras comidas, también existen alimentos que contienen este sabor de manera natural. Hay que diferenciar entre el glutamato que se encuentra de manera natural en alimentos como el queso parmesano, el jamón, los espárragos, la salsa de soja o el tomate, y el que se utiliza como aditivo. Sin saberlo, ya nuestras madres buscaban el sabor umami cuando querían hacer un guiso más sabroso y le añadían para ello un hueso de jamón.
Asunto distinto son los alimentos que no contienen glutamato de forma natural en su composición y a los que se les añade como potenciador de sabor para aumentar su palatabilidad, para que resulten mucho más apetecibles y, por lo tanto, los consumamos en mayor cantidad.

Los seres humanos secretamos alrededor de un litro de saliva al día. Algunos pensaréis que es mucha cantidad pero, en realidad, resulta irrisoria si la comparamos con la que puede secretar una vaca: ¡entre 90 y 190 litros diarios!
Nuestra saliva tiene un pH entre 5,6 y 7,9 y está compuesta de agua en un 99 %. También contiene sodio, potasio, calcio, cloro y otras sustancias muy importantes como la enzima amilasa salival, que hidroliza el almidón, y la lipasa lingual, que actúa sobre los triglicéridos. La saliva incorpora también algunas sustancias, como la lisozima, que protegen frente a infecciones bacterianas.

LAS PRINCIPALES FUNCIONES DE LA SALIVA SON:
– Lubricar el alimento y el interior de la cavidad bucal.
– Diluir y neutralizar líquidos y toxinas.
– Realizar una labor antibacteriana y desinfectante.
– Degradar los glúcidos gracias a la acción de la amilasa, que rompe los enlaces glucosídicos que unen las moléculas.
– Iniciar la digestión de los triglicéridos que ingerimos en la dieta gracias a la acción de una enzima, la lipasa lingual.

PARA EVITAR EL REFLUJO
. No tener sobrepeso.
. Comer cada 2-3 horas y no hacer comidas muy copiosas.
. Comer despacio y masticar bien los alimentos.
. No tumbarse nada más comer. Nada de siestas en la cama: hay que esperar siempre un par de horas antes de irnos a dormir.
. Evitar comidas muy calientes o muy frías.
. Tomar infusiones que faciliten la digestión: hinojo, manzanilla, etc.
. Dormir con la mitad superior del cuerpo un poco elevada.
. No fumar.
Además de seguir estos consejos, sería buena idea que te olvidases de estos alimentos:
. Los fritos en general. Son más recomendables los preparados a la plancha, al vapor, cocidos, etc.
. Los alimentos muy grasos que ralentizan la digestión. Si se trata de lácteos, son más recomendables los desnatados, ya que se digieren mejor.
. El chocolate, por su naturaleza irritante.
. El alcohol y otras sustancias excitantes, como la cafeína, ya que producen un aumento de la secreción de jugos gástricos.
. Las carnes y embutidos muy grasos.
. Los alimentos irritantes como frutas cítricas, comidas picantes o muy especiadas, preparados en escabeche…

LA IMPORTANCIA DE LA GRELINA
Esta hormona, sintetizada principalmente en el estómago, tiene dos funciones importantísimas:
Estimular la secreción de la hormona de crecimiento en la hipófisis.
– Regular el metabolismo energético, estimulando algunas neuronas del hipotálamo que aumentan el peso corporal.
– La GRELINA se encarga de avisarnos de que ha llegado la hora de comer. Sus niveles aumentan justo antes de comer y disminuyen cuando ya estamos saciados.
– Su hormona antagónica, la LEPTINA, no es secretada por las células estomacales, sino por las células del tejido graso, y es la encargada de inhibir el apetito después de una buena comilona.

Las vitaminas LIPOSOLUBLES A, E, D y K se absorben a través de las micelas (estructuras gracias a las cuales las sustancias no solubles en agua —como las grasas— o las vitaminas liposolubles pueden moverse por el torrente sanguíneo) por vía linfática y pasan a la circulación sanguínea, que la llevará a los tejidos que las necesitan y luego serán eliminadas.
Estas vitaminas se almacenan con facilidad en nuestro organismo —en el hígado y el tejido graso—, por lo que no se precisa un consumo diario, mientras que las HIDROSOLUBLES (todas las de los grupos B y C) no se almacenan, por lo que deben ser consumidas a diario. Estas, por su parte, viajan por la sangre sin necesidad de transportadores y se absorben con facilidad, ya que se disuelven bien en el torrente sanguíneo.
La población española entre 18 y 60 años y un 87 % de individuos mayores de 60 años padecen este déficit.
Las causas, según un documento publicado por la Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición (SEEN), serían un aporte deficitario de vitamina D en la dieta, la utilización de factores de protección solar muy altos y que gran parte de la población española vive por encima del paralelo 35º norte (Melilla se encuentra en el 35º 27’), lo cual imposibilita que dicha población sintetice esta vitamina en invierno y primavera.
Otros factores, como la disminución de la síntesis de esta vitamina a una edad avanzada, algunas enfermedades metabólicas, renales o hepáticas, el dolor crónico, la diabetes tipo 2 o la obesidad, pueden contribuir al mencionado déficit.
Respecto a la suplementación de vitamina D, existe una gran controversia. Un estudio publicado en el British Medical Journal en 2014 aseguraba que los suplementos no aumentan la densidad ósea, mientras que otros publicados en Therapeutic Advances in Musculoskeletal Disease en 2017 concluyeron que pueden aportar beneficios.

DECÁLOGO PARA UN INTESTINO FELIZ
– Evita el abuso de fármacos como antiinflamatorios (ibuprofeno), cortisona, ácido acetilsalicílico (aspirina) e inhibidores de la bomba de protones como Omeprazol.
– Toma antibióticos solo cuando sean estrictamente necesarios, nunca sin prescripción médica y siempre acompañados de un probiótico para proteger tu microbiota.
– No olvides la fibra en tu alimentación: será la comida de tus bacterias.
– Haz un hábito de la hora de ir al baño.
– Reduce el azúcar y los alimentos ultraprocesados.
– Lleva una alimentación variada rica en frutas, verduras, legumbres, harinas integrales, proteína baja en grasa, aceite de oliva, etc.
– No te obsesiones con un exceso de higiene. Deja que tus hijos se manchen en el parque.
– No abuses de las grasas.
– No fumes.
– Mantén tu peso a raya.

Después de una diarrea es muy normal tener estreñimiento. Esto se debe a que se ha producido un vaciamiento completo del intestino grueso y en los tramos del colon ascendente y transverso las heces son aún líquidas; es habitual entonces tardar un par de días en hacer otra deposición, que se produce cuando el colon descendente vuelve a llenarse con heces sólidas, listas para salir.
VERDE
Ingesta de verduras o colorantes alimentarios de color verde (E-142).
Puede darse cuando hay diarrea. Los alimentos pasan demasiado rápido y la bilis no tiene tiempo de descomponerse de manera completa.
Las heces de color verde a veces son tan oscuras que se confunden con las negras.
ARCILLA
Ingesta solo de alimentos a base de lácteos y consumo de algunos medicamentos, como antiácidos.
El color blanquecino en las heces se debe a una falta de bilis o indica una obstrucción de los conductos biliares.
AMARILLO
Presencia de gluten en pacientes con celiaquía.
Puede indicar exceso de grasa en las heces debido a un proceso de mala absorción, por ejemplo, en la enfermedad celíaca.
ROJO
Consumo de alimentos como chile, pimiento rojo, zumo de tomate, etc., o de alimentos con colorantes de tono rojo, como chucherías o cereales de este color.
Sangrado del intestino grueso, casi siempre por presencia de hemorroides o fístulas. Ingestión de ciertos medicamentos que las colorean de rojo, como la amoxicilina.
NEGRO
Ingesta de alimentos de color negro: regaliz, zumo de uva negra, etc.

LA CACA PERFECTA
– Se manifiesta entre una y dos veces al día, con cierta puntualidad: más o menos a la misma hora (aunque en mujeres no se considera estreñimiento si las heces pasan dos días sin salir).
– Permanece menos de 38 horas en nuestro interior. Para saber cuánto tiempo tarda en salir podemos hacer una ingesta exclusivamente a base de papaya o remolacha, alimentos que colorean las heces.
– Sus ganas de salir al exterior no van acompañadas de urgencia.
– Se expulsa con facilidad.
– Como todo lo importante, deja una sensación de vacío al marcharse.
– Su textura es compacta pero no dura, en una o dos porciones.
– Tampoco es muy blanda y no deberíamos utilizar casi papel para limpiarnos.
– No contiene trozos de comida ni restos de sangre.
– Su color es marrón oscuro, pero no negro.
– Sabe desaparecer con gracia por el fondo del WC, sin flotar.
– Nadie le pide que huela bien, pero su olor no es nauseabundo.

El olor asociado a los pedos se debe a la presencia de ácido sulfúrico, escatol, indol (ambos producidos por la metabolización del triptófano por la acción de las bacterias intestinales), aminas volátiles y ácidos grasos volátiles. Pueden ser tan característicos de una persona como su huella dactilar y dependen en gran medida del alimento ingerido, ya que las bacterias los producen a partir de los restos de comida que llegan a nuestro intestino.
La dieta que ingerimos a lo largo del día influye en los gases que producimos. Los alimentos preferidos por las bacterias para fabricar estos gases flatulentos son las carnes rojas y los huevos (que contienen gran cantidad de azufre), verduras como el brócoli, la col, las coles de Bruselas o la coliflor, así como el ajo, la fruta deshidratada y las legumbres.
También ciertos fármacos o enfermedades digestivas como las úlceras pueden aumentar la cantidad de gas en nuestro intestino. El estrés, la ansiedad, la mala masticación de los alimentos o el estreñimiento influyen lo suyo.

FACTORES QUE AFECTAN A LA ESTABILIDAD DE NUESTRA MICROBIOTA
– La edad.
– El país de nacimiento y de residencia.
– Padecer estrés crónico.
– La depresión.
– La dieta.
– El sobrepeso y la obesidad.
– La malnutrición.
– Algunas enfermedades como la esclerosis múltiple, el párkinson, la artritis reumatoide, etc.
– El consumo de determinados fármacos, como antibióticos, corticoides, antiinflamatorios, etc.
– El consumo de edulcorantes.

¿QUÉ PROVOCA LA HIPERPERMEABILIDAD INTESTINAL?
– Los alimentos ultraprocesados.
– El exceso de alimentos con alto índice glucémico.
– La falta de ácidos en el estómago por toma de medicamentos inhibidores de la bomba de protones, como el Omeprazol.
– Los regímenes ricos en grasas.
– Los aditivos alimentarios.
– Un bajo consumo de fibra.
– El consumo de alcohol.
– La desnutrición proteica, sobre todo en ancianos.
– Los ayunos prolongados, que llevan a un déficit de glutamina y butirato.
– El déficit de vitamina D.
– Un déficit de zinc.
– El consumo de antibióticos.
– El consumo de antiinflamatorios, como ibuprofeno o ácido acetilsalicílico (aspirina).
– La quimioterapia y la radioterapia.
– Una microbiota intestinal alterada.
– Una gastroenteritis.
– Los tóxicos ambientales, como pesticidas, metales pesados, etc.
– El estrés.
– El consumo de tabaco.
– El envejecimiento.
– La fatiga crónica.

El intento de neutralizar al agente extraño se producen varias reacciones químicas, entre las que se encuentra la liberación de histaminas endógenas (vasodilatadoras e inflamatorias), que dan lugar a la aparición de síntomas de distintos tipos:
RESPIRATORIOS: moqueo, asma, tos, etc.
CUTÁNEOS: inflamación de labios, de la lengua, urticaria, etc.
GASTROINTESTINALES: diarrea, vómitos, hinchazón, dolor abdominal, etc.
SHOCK ANAFILÁCTICO: la situación más grave, en la que la alergia afecta a todo el organismo, pudiendo producir la muerte por constricción de las vías respiratorias. En este caso es imprescindible inyectar adrenalina de forma intramuscular.

QUÉ HACER EN CASO DE ALERGIA O INTOLERANCIA
– Eliminar por completo el alimento que provoca la alergia.
– Averiguar cómo se encuentra nuestro epitelio intestinal en caso de presentar síntomas gastrointestinales.
– Si el sistema inmune no interviene, puede ser suficiente con limitar la cantidad que consumimos de ese alimento al que somos intolerantes para que no aparezcan los síntomas.
– Estudiar bien el etiquetado de los alimentos, la lista de ingredientes y los métodos culinarios para evitar así los alimentos que pueden ocasionar problemas.

LOS ALIMENTOS CON MÁS RIESGO
El huevo, con el 39,1 %, es el alimento más alergénico, seguido por la leche de vaca (32,3 %), los frutos secos (18,8 %), las frutas (12 %), los pescados (11,3 %), las legumbres (9,8 %), los mariscos (6 %), los cereales (3 %) y las hortalizas (0,8 %).

Libros de la autora comentados en el blog:

https://weedjee.wordpress.com/2018/06/17/adelgaza-para-siempre-de-forma-facil-saludable-y-definitiva-angela-quintas-slimming-forever-easy-healthy-and-definitive-by-angela-quintas-spanish-book-edition/

https://weedjee.wordpress.com/2018/07/13/las-recetas-de-adelgaza-para-siempre-menus-faciles-variados-y-saludables-angela-quintas-the-slimming-recipes-forever-easy-varied-and-healthy-menus-by-angela-quintas-spanish-book-edit/

https://weedjee.wordpress.com/2020/10/01/el-secreto-de-la-buena-digestion-aprender-a-entender-tu-cuerpo-angela-quintas-the-secret-of-good-digestion-learn-to-understand-your-body-by-angela-quintas-spanish-book-edition/

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Some frustration with the acquisition of this book, which despite advertising in interviews that the main topic is «feces», actually dedicates a single chapter to it. Even so, I recommend it to all those who want to take care of themselves and improve their diet.

Teething plays a fundamental role in the digestion of food: its job is to tear, crush and crush them so that they can be swallowed. But not at all times of our lives we have a complete denture, and that can cause digestive problems.
There are two stages in which teething is incomplete: childhood and, in a large number of cases, old age. The chewing force of the human being reaches its highest point when the denture stops being mixed and all the baby teeth disappear, and it stays that way until it begins to decrease, from the age of 40. Older people with missing teeth they have trouble chewing food and that prevents them from absorbing some nutrients.
In 1815, after the Battle of Waterloo, dental prosthetics manufacturers rubbed their hands together in delight: they had the teeth of many young deceased soldiers at their disposal to meet the demand that existed at the time. These teeth began to be embedded not in rough wood, but in ivory from tusks of walruses or elephants.

THE MAIN FUNCTIONS OF THE LANGUAGE ARE:
– Detect the taste of food.
– Move the food into the mouth forming the food bolus, which, impregnated by saliva, goes towards the larynx so that swallowing begins.
– Create sounds to make room for speech. Depending on the position it occupies within the oral cavity, it will produce different sounds aided by the vocal cords.

UMAMI: THE FIFTH TASTE
In Japanese, umami means «tasty»: it comes from a combination of the terms umai, «delicious», and me, «flavor».
In 1908, Japanese scientist Kikunae Ikeda discovered that monosodium glutamate (E621) was responsible for the palatability of kombu algae. He noted that the dashi broth (containing this seaweed and dried bonito flakes) tasted differently than hitherto known, and called it «umami.»
A disciple of his, Shintaro Komada, discovered in 1913 that the dried bonito flakes from dashi broth contained another substance that provided umami flavor in addition to glutamate: inosinic acid (E630), widely used in the food industry since the 1960s as an enhancer. of flavor.
But the umami flavor not only appears when we add E621 and E630 to our meals, there are also foods that naturally contain this flavor. It is necessary to differentiate between the glutamate that is naturally found in foods such as Parmesan cheese, ham, asparagus, soy sauce or tomato, and that used as an additive. Without knowing it, our mothers were already looking for the umami flavor when they wanted to make a tastier stew and they added a ham bone to it.
Different matter are foods that do not naturally contain glutamate in their composition and to which they are added as a flavor enhancer to increase their palatability, so that they are much more palatable and, therefore, we consume them in greater quantity.

Humans secrete about a liter of saliva a day. Some of you will think that it is a lot, but in reality, it is laughable when compared to what a cow can secrete: between 90 and 190 liters a day!
Our saliva has a pH between 5.6 and 7.9 and is made up of 99% water. It also contains sodium, potassium, calcium, chlorine and other very important substances such as the salivary amylase enzyme, which hydrolyzes starch, and the lingual lipase, which acts on triglycerides. Saliva also incorporates some substances, such as lysozyme, that protect against bacterial infections.

THE MAIN FUNCTIONS OF SALIVA ARE:
– Lubricate the food and the interior of the oral cavity.
– Dilute and neutralize liquids and toxins.
– Perform antibacterial and disinfectant work.
– Degrade carbohydrates thanks to the action of amylase, which breaks the glycosidic bonds that bind molecules.
– Start the digestion of triglycerides that we ingest in the diet thanks to the action of an enzyme, lingual lipase.

TO AVOID REFLUX
. Not being overweight.
. Eat every 2-3 hours and do not make very large meals.
. Eat slowly and chew food well.
. Do not lie down as soon as you eat. No napping in bed: you always have to wait a couple of hours before going to sleep.
. Avoid very hot or very cold foods.
. Take infusions that facilitate digestion: fennel, chamomile, etc.
. Sleep with the upper half of the body slightly elevated.
. No Smoking.
In addition to following these tips, it would be a good idea to forget about these foods:
. The fried in general. Grilled, steamed, cooked, etc. preparations are most recommended.
. Very fatty foods that slow digestion. If it is dairy, skim milk is more recommended, since it is better digested.
. Chocolate, due to its irritating nature.
. Alcohol and other exciting substances, such as caffeine, as they cause increased secretion of gastric juices.
. Very fatty meats and sausages.
. Irritant foods such as citrus fruits, spicy or highly spicy foods, pickled preparations …

THE IMPORTANCE OF GRELINA
This hormone, synthesized mainly in the stomach, has two very important functions:
Stimulate the secretion of growth hormone in the pituitary.
– Regulate energy metabolism, stimulating some neurons of the hypothalamus that increase body weight.
– GRELINA is in charge of letting us know that it is time to eat. Its levels increase just before eating and decrease when we are satisfied.
– Its antagonistic hormone, LEPTINE, is not secreted by stomach cells, but by fat tissue cells, and is responsible for inhibiting appetite after a good meal.

The fat-soluble vitamins A, E, D and K are absorbed through the micelles (structures by which non-water-soluble substances – such as fats – or fat-soluble vitamins can move through the bloodstream) lymphatically and pass to the blood circulation, which will take it to the tissues that need them and then they will be eliminated.
These vitamins are easily stored in our body – in the liver and fatty tissue – so daily consumption is not required, while the WATER-SOLUBLES (all those in groups B and C) are not stored, so they must be consumed daily. These, for their part, travel through the blood without the need for transporters and are easily absorbed, since they dissolve well in the bloodstream.
The Spanish population between 18 and 60 years and 87% of individuals over 60 suffer from this deficit.
The causes, according to a document published by the Spanish Society of Endocrinology and Nutrition (SEEN), would be a deficiency of vitamin D in the diet, the use of very high sun protection factors and that a large part of the Spanish population lives above from the 35º north parallel (Melilla is at 35º 27 ‘), which makes it impossible for this population to synthesize this vitamin in winter and spring.
Other factors, such as decreased synthesis of this vitamin at an advanced age, some metabolic, kidney or liver diseases, chronic pain, type 2 diabetes or obesity, may contribute to the aforementioned deficit.
Regarding vitamin D supplementation, there is great controversy. A study published in the British Medical Journal in 2014 claimed that supplements do not increase bone density, while others published in Therapeutic Advances in Musculoskeletal Disease in 2017 concluded that they can provide benefits.

DECALOGUE FOR A HAPPY INTESTINE
– Avoid the abuse of drugs such as anti-inflammatory drugs (ibuprofen), cortisone, acetylsalicylic acid (aspirin) and proton pump inhibitors such as Omeprazole.
– Take antibiotics only when strictly necessary, never without a prescription and always accompanied by a probiotic to protect your microbiota.
– Do not forget the fiber in your diet: it will be the food for your bacteria.
– Make a habit of going to the bathroom.
– Reduces sugar and ultra-processed foods.
– It has a varied diet rich in fruits, vegetables, legumes, wholemeal flours, low-fat protein, olive oil, etc.
– Do not obsess over excessive hygiene. Let your kids get dirty in the park.
– Don’t abuse fat.
– Do not smoke.
– Keep your weight at bay.

After diarrhea it is very normal to have constipation. This is due to the fact that a complete emptying of the large intestine has occurred and in the sections of the ascending and transverse colon the stool is still liquid; it is then usual to take a couple of days to make another stool, which occurs when the descending colon is filled with solid stools, ready to go.
GREEN
Intake of green vegetables or food colors (E-142).
It can occur when there is diarrhea. Food passes too quickly, and the bile does not have time to completely break down.
Green stools are sometimes so dark that they are confused with black stools.
CLAY
Eat only dairy foods and consume some medications, such as antacids.
The whitish color in the stool is due to a lack of bile or indicates an obstruction of the bile ducts.
YELLOW
Gluten presence in celiac patients.
It may indicate excess fat in the stool due to a malabsorption process, for example in celiac disease.
RED
Consumption of foods such as chili, red pepper, tomato juice, etc., or foods with red dyes, such as sweets or cereals of this color.
Bleeding from the large intestine, almost always due to the presence of hemorrhoids or fistulas. Ingestion of certain medications that color them red, such as amoxicillin.
BLACK
Intake of black food: licorice, black grape juice, etc.

THE PERFECT POOP
– It occurs between once and twice a day, with some punctuality: more or less at the same time (although in women it is not considered constipation if the stool goes two days without leaving).
– It stays less than 38 hours in our interior. To know how long it takes to leave we can make an intake exclusively based on papaya or beets, foods that color the stool.
– Your desire to go outside is not accompanied by urgency.
– Ejects easily.
– Like everything important, it leaves a feeling of emptiness when leaving.
– Its texture is compact but does not last, in one or two portions.
– It is not very soft either and we should not use almost paper to clean ourselves.
– Does not contain pieces of food or remains of blood.
– Its color is dark brown, but not black.
– Knows how to disappear gracefully through the bottom of the toilet, without floating.
– No one asks you to smell good, but your smell is not nauseating.

The odor associated with farts is due to the presence of sulfuric acid, skatole, indole (both produced by the metabolism of tryptophan by the action of intestinal bacteria), volatile amines and volatile fatty acids. They can be as characteristic of a person as their fingerprint and are highly dependent on the food eaten, since bacteria produce them from the remains of food that reach our intestine.
The diet we eat throughout the day influences the gases we produce. Foods preferred by bacteria to make these flatulent gases are red meat and eggs (which contain a lot of sulfur), vegetables such as broccoli, cabbage, Brussels sprouts or cauliflower, as well as garlic, fruit dehydrated and legumes.
Also certain drugs or digestive diseases such as ulcers can increase the amount of gas in our intestine. Stress, anxiety, poor chewing of food or constipation influence theirs.

FACTORS THAT AFFECT THE STABILITY OF OUR MICROBIOTA
– Age.
– The country of birth and residence.
– Have chronic stress.
– The Depression.
– The diet.
– Overweight and obesity.
– Malnutrition.
– Some diseases such as multiple sclerosis, Parkinson’s, rheumatoid arthritis, etc.
– The consumption of certain drugs, such as antibiotics, corticosteroids, anti-inflammatories, etc.
– The consumption of sweeteners.

WHAT CAUSES INTESTINAL HYPERPERMEABILITY?
– Ultra-processed foods.
– Excess food with a high glycemic index.
– Lack of acids in the stomach from taking proton pump inhibitor medications, such as Omeprazole.
– High fat regimes.
– Food additives.
– Low fiber consumption.
– Alcohol consumption.
– Protein malnutrition, especially in the elderly.
– Prolonged fasts, which lead to a deficit of glutamine and butyrate.
– Vitamin D deficiency.
– A zinc deficiency.
– The consumption of antibiotics.
– The consumption of anti-inflammatories, such as ibuprofen or acetylsalicylic acid (aspirin).
– Chemotherapy and radiotherapy.
– An altered gut microbiota.
– A gastroenteritis.
– Environmental toxics, such as pesticides, heavy metals, etc.
– Stress.
– Tobacco consumption.
– The aging.
– Chronic fatigue.

The attempt to neutralize the foreign agent produces several chemical reactions, among which is the release of endogenous histamines (vasodilatory and inflammatory), which give rise to the appearance of symptoms of different types:
RESPIRATORY: runny nose, asthma, cough, etc.
SKIN: inflammation of the lips, tongue, urticaria, etc.
GASTROINTESTINALS: diarrhea, vomiting, bloating, abdominal pain, etc.
ANAPHYLACTIC SHOCK: the most serious situation, in which the allergy affects the entire organism, and can cause death due to constriction of the respiratory tract. In this case, it is essential to inject epinephrine intramuscularly.

WHAT TO DO IN CASE OF ALLERGY OR INTOLERANCE
– Completely eliminate the food that causes the allergy.
– Find out how our intestinal epithelium is in case of presenting gastrointestinal symptoms.
– If the immune system does not intervene, it may be sufficient to limit the amount we consume of that food to which we are intolerant so that symptoms do not appear.
– Thoroughly study food labeling, ingredient list and cooking methods to avoid foods that can cause problems.

THE FOODS WITH THE MOST RISK
Egg, with 39.1%, is the most allergenic food, followed by cow’s milk (32.3%), nuts (18.8%), fruits (12%), fish (11 , 3%), legumes (9.8%), shellfish (6%), cereals (3%) and vegetables (0.8%).

Books from the author commented in the blog:

https://weedjee.wordpress.com/2018/06/17/adelgaza-para-siempre-de-forma-facil-saludable-y-definitiva-angela-quintas-slimming-forever-easy-healthy-and-definitive-by-angela-quintas-spanish-book-edition/

https://weedjee.wordpress.com/2018/07/13/las-recetas-de-adelgaza-para-siempre-menus-faciles-variados-y-saludables-angela-quintas-the-slimming-recipes-forever-easy-varied-and-healthy-menus-by-angela-quintas-spanish-book-edit/

https://weedjee.wordpress.com/2020/10/01/el-secreto-de-la-buena-digestion-aprender-a-entender-tu-cuerpo-angela-quintas-the-secret-of-good-digestion-learn-to-understand-your-body-by-angela-quintas-spanish-book-edition/

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